Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους Δημάρχους Μεγαλόπολης

Αξιότιμε υποψήφιε,

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ως υποψηφίο Δήμαρχο Μεγαλόπολης για τις επόμενες εκλογές 2023 για τις θέσεις του Συλλόγου για εκκρεμή ή χρονίζοντα θέματα που αφορούν τον Άκοβο και τα οποία θα επιθυμούσαμε να τα συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα που θα ανακοινώσετε και εκπονήσετε. Επίσης καταθέτουμε τις σκέψεις μας που αποσκοπούν στην περαιτέρω αναβάθμιση της Μεγαλόπολης και Φαλαισίας. Είμαστε στην διάθεση σας και θα μας τιμούσε ιδιαίτερα αν στην επίσκεψη σας στην Αθήνα μπορούσαμε να συζητήσουμε από κοντά.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΖΟΥΝ Η ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΟΒΟ

1. ΣΠΙΤΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.
Νέα Μελέτη ή επικαιροποίηση Μελέτης και εκταμίευση ποσού από το ΕΑΠ για το Σπίτι Κολοκοτρώνη στον Άκοβο. Το Σπίτι αυτό, όπως γνωρίζετε, θα είναι μουσείο μοντέρνας υποδομής και εκθεμάτων, που θα αναδεικνύει τον Κολοκοτρώνη στον Άκοβο και στην Φαλαισία και την συνεισφορά του Ακόβου και των γύρω χωριών στο 21. Πρέπει να διεκδικήσουμε τον Θεόδωρο Κολκκοτρώνη και να προβάλουμε την ιστορία μας. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εκπονηθεί νέα μελέτη.

2. ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΗΤΡΟΥ.
Το 2018 ο αποθανών Γεώργιος Μήτρος, δώρισε 1 στρέμμα οικόπεδο σε κεντρικό σημείο του χωριού, στον Δήμο ώστε να γίνει χώρος αθλοπαιδιών. Μέχρι τώρα παρόλο που έχει διαβιβαστεί ο φάκελος δυο φορές. Ο Δήμος ακόμα δεν έχει παραλάβει το οικόπεδο. Εδώ και 4 χρόνια ευρίσκεται και αυτός ο φάκελος σε συμβολαιογράφο. Επισυνάπτουμε σχεδιάγραμμα για να καταλάβετε ότι πρόκειται για προνομιακό οικόπεδο κάτω από την κεντρική Εκκλησία.


3. ΔΡΑΜΠΑΛΑ.
Το περίπτερο της Δραμπάλας χριζει επείγουσας επισκευής. Ήδη τα νερά μπαίνουν στο κτήριο από την στέγη, οι πόρτες δεν κλειδώνουν και το ξύλο διαβρώνεται. Το ίδιο ισχύει και για σημεία στο μνημείο. Στην εκδήλωση ίσως παρατηρήσατε και την κακή κατάσταση του τάπητα στο μνημείο. Επίσης χρειάζεται μια ενημερωτική ιστορική πινακίδα.

4. ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΓΟΠΑΤΗ.
Ανάδειξη του Ιστορικού Μνημείου Λαγοπάτη. Στο σημείο αυτό έγινε η δεύτερη σημαντικότερη μάχη της Φαλαισίας όπου 10 Ακοβίτες με τον Αρφαραίο Λαγοπάτη, εξολόθερυσαν το 1826 ολόκληρο τάγμα Τουρκαλβανών. Είναι επίσημο και υπάρχει στα ιστορικά αρχεία. Πρέπει να εξωραϊστέι ο χώρος ώστε οι Σύλλογοι και ο Άκοβος να στήσει εκεί μνημείο. Σχετικές προεργασίες έχουν γίνει χρειάζεται όμως η παραπέρα συνδρομή του Δήμου με χωματουργικά μηχανήματα.

5. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ.
Η παιδική χαρά στον ΄Ακοβο χρόνια τώρα παραμένει κλειστή λόγω ακαταλληλότητας. Παρά διαβεβαιώσεις που εισπράξαμε για την σύντομη πιστοποίηση και λειτουργία της, ακόμα . παραμένει κλειστή.

6. ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Οι Δήμοι είχαν το δικαίωμα να προτείνουν στην «Πάρνωνας ΑΕ» και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μονοπάτια προς μελέτη και υλοποίηση από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ο Δήμος Μεγαλόπολης απουσίασε εντελώς και δεν κατέθεσε πρόταση ούτε για ένα μονοπάτι. Εμείς στείλαμε στις 28/3/2023 επιστολή όπου ζητούσαμε να υλοποιηθεί το κομμάτι Άκοβος- Κλόγκοβα και το υπόλοιπο Κλόγκοβα- ΑνωΑρφαρά-Πελεκητό-Αρφαρά από την Μεσσηνία, δυστυχώς ούτε εδώ υπήρξε ανταπόκριση. Ο Δήμος της Καλαμάτας ανταποκρίθηκε σε κοινό αίτημα μας με τους Συλλόγους Αρφαρών και ήδη έχει εντάξει το κομμάτι μέχρι το Αρφαρά-Κλόγκοβα (όρια νομών 11χλμ). Ζητάμε από τον Δήμο Μεγαλόπολης να εντάξει 3 χλμ (Άκοβος-Γκλόκοβα) ώστε να ενωθεί με το άλλο του Νομού Μεσσηνίας.

Ο Δήμος Καλαμάτας έχει εντάξει στην παραπάνω πρόσκληση που έληξε τον Μάϊο 2023, δεκάδες μονοπάτια https://www.messinialive.gr/afta-einai-30-monopatia-pou-proteinei-dimos-kalamatas-mpoun-programma-chrimatodotisis-kai-anadeichtoun/?fbclid=IwAR1NC_y1tWZ9hGFclAsAs59l0OvLVSg1-5y27cs-G7GHRUXLNhmuQ3V5_s4

Με αποτέλεσμα τα μονοπάτια να σταματούν όλα στα όρια του Δήμου Μεγαλόπολης.


7. ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ.
Το Κουρμπάνι προς τιμή του Αγίου Γεωργίου στον Άκοβο είναι μοναδικό έθιμο το οποίο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης, θρησκευτικού τουρισμού, μαζί με την Αγία Θεοδώρα και τα Μοναστήρια της Φαλαισίας Αμπελάκι και Μπούρα. Τα 3 χλμ. δρόμου που οδηγούν στον Άγιο Γεώργιο χρειάζονται ασφαλτόστρωση. Το αίτημα έχει επανειλημμένα υποβληθεί στην Περιφέρεια και Δήμο.

8. ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Παπαδόπουλου είχε εντάξει στο ΕΑΠ ποσό 70.000 ευρώ για χρηματοδότηση του Εκκλησιαστικού Μουσείου στον ¨Άκοβο και 15.000 για μελέτη για την ενίσχυση του καμπαναριού στο χωριό.(100 ετών). Και τα δυο έργα παρόλο που εντάχθηκαν με αριθμό πρωτοκόλλου δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.


ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
1. ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

2. ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΧΕΣ ΔΡΑΜΠΑΛΑΣ - ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Και τα δυο παραπάνω εκθέματα προορίζονται τελικά για του Ιστορικό Μουσείο της Μεγαλόπολης.

3. ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δημιουργία μέρους για περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο της Μεγαλόπολης, (Όπως στο ΔΙΟΝ). Σήμερα μόνο το θέατρο είναι επισκέψιμο και κανένα άλλο σημείο. Πρόταση να οριστεί χώρος περιπάτου σε όλο τον χώρο μέχρι το ποτάμι και σε σημεία που δεν είναι ανασκαμμένα να μπουν πινακίδες ώστε με ειδική εφαρμογή στο κινητό να γίνεται αδρή αναπαράσταση με τα σημερινά δεδομένα με αφήγηση. Ώστε ένας επισκέπτης πέρα από το θέατρο θα μπορεί να προηγηθεί στον χώρο. Αυτό ίσως χρειαστεί την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ΕΑΠ, να βγουν τα μονοπάτια, να γίνει η εφαρμογή κινητού και να χρησιμοποιηθούν στοιχεία και από την παραπάνω εικονική αναπαράσταση. Σε συνδυασμό με τα 2 παραπάνω, η Μεγαλόπολη θα μπει στον χάρτη της ψηφιακής αναπαράστασης για να πληροφορείται ο επισκέπτης.

4. ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Δημιουργία μονοπατιών που να συνδέονται με τα υπάρχοντα μονοπάτια και υποβολή νέων προτάσεων δημιουργίας μονοπατιών στην Περιφέρεια. Ο Δήμος καμιά κίνηση δεν έχει πράξειμέχρι τώρα. Ο Σύλλογος όπωςπαραπάνω αναφέρεται έχειζητήσει 3χλμ για την Κλόγκοβα.(λεκανοπέδιο ανάμεσα Άκοβο και Άνω Αρφαρά)

Στόχος θα μπορούσε να είναι η διάνοιξη όλων των μονοπατιών επικοινωνίας των χωριών μας όχι μόνο από χωριό σε χωριό αλλά και μέσα στο κάθε χωριό που υπήρχαν μονοπάτια. Μια τέτοια ενέργεια έγινε τον Ιούλιο στον Άκοβο που έγινε διάνοιξη μονοατιου στον Αγιολιά. Εδώ θέλουμε αρωγό τον Δήμο..Επίσης να εκπονηθεί σχέδιο για εγκεκριμένα μονοπάτια από χωριό σε χωριό όπως π.χ. το Μονοπάτι του Κολοκοτρώνη από Τουρκολέκα-Νικηταρά στον Άκοβο-Κολκοτρώνη ,στο Δυρράχι-Κεφάλα......

5. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΞΙΟΘΕΑΤΩΝ ΦΑΛΑΙΣΙΑΣ
Σήμερα ο επισκέπτης τόσο στην Φαλαισία όσο και στην Μεγαλόπολη δεν έχει εικόνα αξιοθέατων. Να δημιουργηθεί πύλη στο διαδίκτυο με βίντεο, 3Δ απεικονίσεις , 360ο απεικονίσεις που να τα δείχνουν. Με αυτές τις εφαρμογές και του κινητού η πλούσια ιστορία της Φαλαισίας θα προβληθεί μέσω του διαδικτύου παγκόσμια.

6. ΜΟΥΣΕΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Πέρα από την ανάγκη δημιουργίας Μουσείου στην Μεγαλόπολη που είναι επιτακτική να γίνει, τόσο για να στεγαστούν τα προαναφερθέντα εκθέματα, αλλά και να προβληθεί η ιστορία της πόλης. Επιπλέον χρειάζεται και μουσειακή μελέτη όχι μόνο για το μελλοντικό Μουσείο Μεγαλόπολης αλλά και για ό,τι υπάρχει σήμερα στον Δήμο. Όπως και σε σπίτια Ηρώων (Π.Χ, Κολοκοτρώνη στον Άκοβο, Νικηταρά στα Τουρκολέκακ.λ.π.) και να εγκριθεί κονδύλι ΕΑΠ ώστε να αποκτήσουν καλύτερο σχεδιασμό, ψηφιακά εκθέματα, ιστοσελίδα και ώρες λειτουργίας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ