Ο Σύλλογος δια του προέδρου Χριστόπουλου Δημήτρη συμμετέχει ως μέλος στην επιτροπή διοργάνωσης των εορτασμών του 2021 του Δήμου Μεγαλόπολης. Ύστερα απο προσωπική προσκληση του Δημάρχου κ. Χριστογιανόπουλου.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2021 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Φέτος η χώρα μας εορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης(1821-2021). Πρόκειται για μια σημαντική επέτειο με ειδικό ιστορικό και εθνικό βάρος που μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία εθνικής αναγέννησης. Ο Δήμος Μεγαλόπολης για το σκοπό αυτό σύστησε την Επιτροπη 2021 που θα σχεδιάσει και θα συντονίσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και όλες τις σχετικές δράσεις.
1. Ανάδειξη του τοπικού ήρωα και εμβληματικής μορφής της επανάστασης του 1821, του Νικηταρά. Μέσα από τη ζωή του ξετυλίγεται το προσωπικό αλλά και το εθνικό πεπρωμένο.
Έτσι εκφράζονται οι αξίες του:
• θρησκευτική πίστη
• αγάπη για την πατρίδα
• αγωνιστικό σθένος
• αξιοπρέπεια, τιμή: ο Νικηταράς ως φορέας διαχρονικών αξιών του ελληνισμού (έχει ονομαστεί σύγχρονος Αχιλλέας και Αριστείδης ο Δίκαιος)
• αφιλοκέρδεια ("δεν έγινα καπετάνιος για να καζαντίσω")
• εθνική ομόνοια: αντίθεση στον εμφύλιο και την εθνική διχόνοια("δεν χύνω αίμα ελληνικό").
2. Με επίκεντρο τον Νικηταρά και τους άλλους ήρωες της περιοχής, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Κεφάλας, ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς κ. ά θα αναδείξουμε τη συμβολή της περιοχής μας στην επανάσταση του 1821 ξεκινώντας από την προετοιμασία της και τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτήν (περίπου 1770) μέχρι και τα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους( έως το θάνατο του ήρωα το 1849.
Ιδιαίτερα θέλουμε να τονίσουμε την αγάπη για την ελευθερία, η οποία εξελίχθηκε σε αδιαπραγμάτευτη αξία και ένωσε όλους τους Έλληνες σε μια μεγαλειώδη επανάσταση με εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα. Ανεξάρτητα από τις τοπικές ή τις κοινωνικές διαφορές εκείνο που πρέπει να αναδειχθεί είναι η ενότητα του ελληνικού λαού που αποτέλεσε προϋπόθεση για την επιτυχία της Επανάστασης.
Με βάση τα γεγονότα της τοπικής ιστορίας και τους κύριους πρωταγωνιστές θα καταρτίσουμε ένα ιστολόγιο και θα δημιουργήσουμε μια ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια, στα οποία θα ανατρέχει οποίος θέλει για την άντληση ιστορικών πληροφοριών.
3. Ιδιαίτερα θέματα- πτυχές της Επανάστασης, στις οποίες θα δώσουμε έμφαση:
• Tα αίτια της επανάστασης, η διεθνής συγκυρία και ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων.
• Η προετοιμασία της Επανάστασης: ο ρόλος του Κοραή, του Ρήγα, της Φιλικής Εταιρείας και του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
• Τα αποτελέσματα της Επανάστασης, γενική αποτίμηση: σε ποιο βαθμό πέτυχε τους αρχικούς στόχους της;
• Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της γλώσσας, της παράδοσης και της εθνικής συνείδησης στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
• Τα Συντάγματα του Αγώνα και η επίδραση του Γαλλικού Διαφωτισμού.
• Η αποτύπωση της Επανάστασης στην τέχνη (δημοτική ποίηση, λαϊκή τέχνη, ζωγραφική στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας)
• Η σημασία της Επανάστασης για την Ευρώπη και τον κόσμο- το φιλελληνικό κίνημα.
• O ρόλος της γυναίκας στην Επανάσταση.
4. Δημιουργία έργων υποδομής όπως ο πολυχώρος και η ψηφιοποίηση της τοπικής ιστορίας που θα αναβαθμίσουν πολιτιστικά και οικονομικά τον Δήμο μας και θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον.
5. Οι αξίες της Επανάστασης πρέπει να περάσουν στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους μέσα από το σχολείο ή από εξωσχολικές δραστηριότητες. Έτσι με σύγχρονο και βιωματικό τρόπο θα καλυφθεί το κενό ιστοριογνωσίας που χαρακτηρίζει τους σύγχρονους νέους και θα εμπεδωθούν οι αξίες του ελληνισμού.
6. Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 θα έχουμε την ευκαιρία να αναστοχαστούμε το παρελθόν και να επαναπροσδιορίσουμε την εθνική μας ταυτότητα και την θέση μας στο σύγχρονο κόσμο. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν:
Τι σημαίνει να είναι σήμερα κάποιος Έλληνας;
Ποιες προκλήσεις δέχεται σήμερα ο ελληνισμός;
Πως μπορεί να αξιοποιήσουμε την ιστορική συγκυρία της
επετείου για μια νέα επανεκκίνηση;
7. Η μελέτη της ιστορίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εθνικής αυτογνωσίας που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον.